Gå till innehåll

Viktig information till dig som söker valp

Planerar du eller letar du efter en lapsk vallhundsvalp?

På förekommen anledning vill vi uppmana alla som söker efter valp att säkerställa att valpen ifråga är registrerad i SKK, eller vid köp av valp utomlands, kommer kunna registreras i SKK.

Kanske tänker du att det inte är så viktigt, för du har inte planerat att tävla eller avla på din hund? Det kan dock finnas många anledningar till att valpar inte är eller går att registrera, som faktiskt kan komma att påverka ditt hundägande. Det kan handla om ohälsa eller sjukdom hos föräldradjuren och det kan handla om att uppfödaren inte följt regelverk genom exempelvis bristande omvårdnad och därmed blivit utesluten ur SKK.

Vi uppmanar till att vara frågvis i kontakten med uppfödare, be om registreringsnummer på föräldradjuren så du själv kan gå in i SKK:s databas Hunddata och se att valpkullen är registrerad och att föräldradjuren är friska. Vid köp av valp utomlands rekommenderar vi att ni kontaktar SKK för att säkerställa att valpen ifråga kommer gå att omregistrera här i Sverige, så ditt hundägande börjar utan begränsningar och med alla möjligheter tillgängliga.