Gå till innehåll

Lapsk vallhund

Lapsk vallhund är en uppmärksam, intelligent och mångsidig hundras. Ursprungligen en medelstor, uthållig, renvallande spets med en god förmåga att koppla av mellan arbetspassen. Rasen härstammar direkt från samernas urgamla korthåriga renvallarhundar och är numerärt en av världens fåtaligaste hundraser.

Detta är en ras som behöver mental stimulans för att må bra. Hundarna arbetar gärna med någon form av problemlösning där de får använda sina nedärvda egenskaper att arbeta självständigt, men även i samarbete med sin förare. Lapska vallhundar har vunnit sina ägares hjärtan i egenskap av pigg och lyhörd familjehund, lättlärd lydnadshund, smidig agilityhund, begåvad spårhund (vilt- och personspår), samt som bevaknings- och räddningshundar.

Än idag finns det många lapska vallhundar inom rennäringen. Hundarnas uthållighet, kombinerat med ett i grunden lugnt temperament, möjliggör att de kan valla förutseende och disponera sina krafter väl. Dessa egenskaper gör dem perfekta för uppgiften. Det är en uppmärksam hund som vallar och larmar med hjälp av skallgivning, men det är också viktigt att hundarna är tysta när det krävs.

Exteriört är hundarna lämpade för sitt ändamål som polara vallhundar. Viktiga detaljer i jämförelse med andra medelstora vallare är den lapska vallhundens päls och tassar. Lapsk vallhund ska ha en heltäckande tät underull för att vara tålig mot det hårda klimatet på Nordkalotten. Hunden fäller rikligt två gånger om året. För att klara terrängen behöver hunden dessutom tjocka och slittåliga trampdynor.

Svenska Rasklubben för Lapsk Vallhund arbetar för att främja aveln av vänliga, nyfikna, modiga, läraktiga, energiska och arbetsvilliga hundar. Målet är att bevara en hälsosam ras med god mentalitet och en tålig exteriör som passar det tuffa nordiska klimatet.