Gå till innehåll

ÅRETS HUND

Från och med 2019 delar SRLV ut priser för Årets Hund till medlemmar som under året tävlat med lapsk vallhund.

Regelverket är under revidering och kommer publiceras inom kort.

Slutresultat från 2019 och framåt finns på nästa sida.


PRESENTATIONER AV ÅRETS HUNDAR 2023

ÅRETS HUND BARGI, LYDNAD, RALLYLYDNAD

RLDN RLDF RLDA LD STARTKLASS Ninaitwa Vidda Hjärtansfröjd
Vidda min Vidda! Hon är inte den första lapska jag tävlat med, men det hjälper ärligt talat inte nödvändigtvis så mycket, eftersom varje hund kommer med sina egenskaper, styrkor och svårigheter. Viddas största svårighet är också vad som gör henne så älskvärd – hon älskar människor och vill gärna bjuda in hela världen till hennes fest! Vidda är ingen seriös arbetshund, hon är mer som en yvig, överlycklig spaniel i lapskformat. Det gör livet fantastiskt lättsamt och trevligt, men tävling lite svårare eftersom hon är lättdistraherad när framförallt människor gör saker – för kanske är det något roligt, som hon inte vill missa? Kanske pratar de med henne där borta & behöver bekräftelse? Kanske är det någon som behöver en kram, där bland publiken? Kanske behövs en medlare i något hundmöte? Vidda tar ett väldigt stort ansvar för sin omgivnings psykiska välmående, på gott och ont. Hon blir 6 år i vår, och först förra året kändes det som att nog mycket sans föll på plats så lydnaden fungerade. Lydnaden som inte ger utrymme att påminna henne om vad vid håller på med och vad uppgiften är, men samtidigt har belöningsutrymme efter varje moment, för Vidda är en av de ovanliga individer som uppskattar social belöning. I rallylydnaden är svårigheten mer att inte störas ut av omgivningen, och inte heller spåra ur och hitta på nåt alltför festligt som inte fanns i min planering. Utöver rally och lydnad har vi även ägnat oss mycket åt Nose Work. Trots att det ofta kan se ut som att hon kör parkour istället för letar doft är näsan oftast påkopplad samtidigt. Agility ägnar vi oss också åt under sommarhalvåret, fort är kul tycker hon, även om hon ibland hittar lite andra linjer än de jag tänkt. Men oavsett hur det går tycker Vidda alltid att vi har det festligt, och hon älskar verkligen att hitta på saker tillsammans.

ÅRETS HUND AGILITY

SEAGCH SEAG(HOPP)CH LP1 Koivulehdon Facklan
Koivuhledon Facklan, Piira, har återigen blivit årets agilityhund. Även om det inte är så många som tävlar Lapsk vallhund i agility, så känns det ändå hedersamt och kul.
Piira fyller 12 år i maj, så efter hennes tredje SM i somras har jag dragit ner på tävlandet, med tanken att inte slita på henne. Ändå har hon tagit en del placeringar i klass 3 och verkar inte vara sugen på att lägga av helt.
Hon är en otroligt stabil hund, med jättefin följsamhet och nästintill perfekt hoppteknik. Dessutom har hon fina tajta svängar, rätt säkra kontaktfält och en helt självständig gunga. Den enda svaghet hon har är slalom, som bara går fort när hon har lust. Däremot gör hon ytterst sällan fel i slalom, men hon kan ibland ogenerat trava igenom och titta mycket förvånat på mig när jag försöker mana på henne. 
Det är synd att inte fler tävlar sina lapska i agility, de är väldigt lämpade för sporten, med sin smidighet, intelligens och följsamhet. Även om bordercollien ofta är snabbare, så har en lapsk många fördelar, som gör att de kan vinna över de snabba och ofta slarviga bordercollierna. 
En av årets höjdpunkter var Ras SM, där vi lyckats få ihop ett lag med lapska vallhundar, Cecilia Henriksson med Vidda och Aditi, jag och Piira samt Anna-Maria Kehusmaa med Jaffi. Det var väldigt skoj, även om vi inte var i toppen så fick vi iallafall ett resultat och vi hade verkligen kul.
Jag är fantastiskt glad över min fina Piira. Att hon dessutom är väldigt lättsam att ha med överallt är ett plus. att hon dessutom är så vacker att folk på stan kommenterar henne, är helt som det ska vara, det är ju en väldigt vacker ras.

ÅRETS HUND BRUKS

TJH(PATRH)  SPH I  PATRH I  Duoddara Aika
Efter certprovet -22, övningar och funktionskontroll hade vi siktet inställt på en lkl patrull  mot hösten men då matte inte var uppdaterad på regeländringar blev det bråttom att klämma in ett uppflytt från akl spåret och tack vare en klok hund och flyt i lottningarna hann vi få vårt uppflytt  (och en 3.e placering) innan anmälan till patrullen gick ut.  Patrullhundstävlingen i Ljusdal vann vi med ett godkänt resultat, (vinden visade sig tyvärr inte från sin bästa sida under tävlingsdagen), och på vägen hem dagen efter tog vi ett godkänt resultat i lkl spår i Umeå. Aika är, precis som det ska vara, en energisk och slamsig nybörjare och vi stod för underhållningen på planlydnaden båda dagarna. Hennes huvuduppgift är (precis som för sin far) som patrullhund men vi kommer att roa oss med tävlingar även framöver, min oslipade diamant och jag.

ÅRETS HUND NOSE WORK

NORDVCH NW1 NW2 SEUCH Minngehke Baatsa
Vill tacka så hemskt mycket för ”Årets Nose Work hund”.
Minngehke Baatsa har tävlat en hel del Nose Work under 2023. Baatsa är 3 år gammal och tycker att det mesta arbete är roligt, att använda nosen i olika arbeten är kul.
Jag började träna hennes nosarbeten när hon var 8-9 veckor gammal, sen har det bara fortsatt.
Under 2023 lyckades hon i Nose Work få ihop 1500p i klass 1, det innebär att hon blev uppflyttad till klass 2 i alla fem olika tävlingarna som finns i Nose Work, under 2023 fick hon även titel NW2 och blev uppflyttad till klass 3 i TSM.
Vi kommer att fortsätta med våra tävlingar under 2024 och vi är medvetna om att det kommer att bli tufft att får diplom i klass 3, men jag tror på Baatsa och vi gör detta för att det är en otroligt rolig tävlingsform.
Hoppas att vi träffar fler lapsk vallhund på tävlingar.

ÅRETS UTSTÄLLNINGSTIK

SEUCH FINUCH  SE V-17 SEVCH Kläppylets Giivis Geassi
2023 deltog Geassi i fyra utställningar vilka samtliga resulterade i bästa tik, tre BIR och ett BIM. Hon har det mesta på plats och brukar få fina placeringar i utställningsringen. Det visar sig också i vardagen med fin uthållighet och smidighet.

ÅRETS UTSTÄLLNINGSHANE

Sally Safir Lojki
Lojki kom till mig i september 2022 och var då 12 veckor gammal. Han var obekant med många saker och var mycket försiktig herre första tiden. Jag fick succesivt och försiktigt introducera honom för världen. Till en början handlade det om att skapa tillit och en relation med honom. Det tog lite tid för honom att bygga upp sitt självförtroende och jag tränade mycket i olika miljöer och att han fick bekanta sig med olika människor.
Varje tisdag åkte vi in till samhället för att promenera med andra hundägare och det var mycket uppskattat och är än idag.
Hemmavid lät jag honom alltid vara lös och han följde mig fint under promenaderna.
Utvecklingen gick stadigt framåt och jag beslutade för att anmäla honom till en valputställning som ägde rum inomhus i en ganska trång lokal. Jag funderade om han skulle klara av en sådan stökig miljö och bestämde mig för att avbryta om jag såg en minsta tendens till att tyckte det var obehagligt. Till min glädje blev hans reaktion den motsatta.
Detta tillfälle blev starten till att jag har fortsatt med att åka på utställningar med honom.
Det är många moment som behövs tränas på både inför men också under en utställnings gång.
Utöver mitt intresse för etologi så tycker jag om att studera anatomi, fysiologi och rörelser.
Det fysiska, våra hundars konstruktion är likaväl viktig som dess mentala egenskaper anser jag.
Lojki är nu 1,5 år, väger 20 kg och är 51 cm hög och räknas som unghund. Vi får se hur länge han tänkt sig stanna där. Kanske fram till tre års ålder…
Han har utvecklats till en tryggare hund överlag, blivit mer självständig på gott och ont.
Från att nästan inte alls vilja ha närkontakt som valp så till kan han idag uppskatta korta stunder med kel.
Under förra året var vi runt på en hel del utställningar och planen inför 2024 är att fortsätta med det men vi ska också försöka jobba vidare med viltspår och eventuellt specialsök.
Ett BPH ska också göra om vi hittar ett tillfälle.
Vi får se vad som är kul att göra tillsammans.
Till sist måste jag säga att den lapska vallhunden är en mycket spännande ras och jag har roligt varje dag med Lojki.

ÅRETS VETERANTIK

SEUCH RLDN RLDF RLDA Obbolalägdans Beavi-Birra
2023 deltog Birra på fyra utställningar. Tre av dem resulterade i BIR veteran och en i VETKK2 samt ett BIR.  Hon har under året pensionerats från tävlingar men någon utställning blir det kanske framöver.

ÅRETS VETERANHANE

RLDN RLDF RLDA RLDM SE RALLYCH SEVCH SEUCH Rävrackans Lahji Raajtere
Ivan som heter RLDN,F,A,M , SE Rallychampion ,Svensk utställningchampion, Svensk Viltspårchampion Rävrackans Lahji Raajtere är en hane som har stor fanclub på grund av sitt härliga temperament. Han är jätterolig att träna med , mycket lekfullhet och stort föremålsintresse. Han har också gjort ett jättefint MH. Han är nu 11,5 år och matte hoppas han fortsätter att vara med länge till……


SLUTRESULTAT ÅRETS HUND 2023

BARGI
Ninaitwa Vidda Hjärtansfröjd - 371p
Tjakke's Diiva - 333p
Koivulehdon Facklan - 284p
Minngehke Baatsa - 278p
Duoddara Aika - 262p
Gátchis Åtså Jaffi - 172p
Suvon Virosgiellasa Virko - 142p
Ninaitwa Räsvälg - 140p
Minngehke Baajhta - 117p
Minngehke Aavre - 101p
Kläppylets Hearvái Hilla - 86p
Raiikas Tuulikkii Paxa - 81p
Hallalyckans Store Sumaq - 60p
Jarre - 60p
Minngehke Beavna - 60p
Minngehke Bissie - 57p
Tjakke's Hallu - 54p
Vesper - 44p
Raiikas Röjar-Raiiku - 27p
Sally Safir Alexi - 20p
Sally Safir Liejpie - 20p
Sally Safir Lojki - 20p

AGILITY
Koivulehdon Facklan - 49p
Hallalyckans Store Sumaq - 20p
Gátchis Åtså Jaffi - 18p
Krawa Aditi - 2p
Ninaitwa Vidda Hjärtansfröjd - 2p

BRUKS
Duoddara Aika - 9p
Minngehke Baajhta - 2p

LYDNAD
Ninaitwa Vidda Hjärtansfröjd - 9p
Tjakke's Diiva - 6p
Duoddara Aika - 3p
Raiikas Lihkolas Leksu - 2p
Vesper - 1p
Minngehke Baatsa - 1p
Raiikas Ejsi Flash - 1p

NOSE WORK
Minngehke Baatsa - 445p
Suvon Virosgiellasa Virko - 375p
Raiikas Tuulikkii Paxa - 310p
Tjakke's Diiva - 260,6p
Tjakke's Hallu - 245p
Ninaitwa Vidda Hjärtansfröjd - 180,6p
Vesper - 175p
Raiikas Röjar-Raiiku - 75p

RALLYLYDNAD
Ninaitwa Vidda Hjärtansfröjd - 391p
Kläppylets Hearvái Hilla - 390,6p
Tjakke's Diiva - 363p
Minngehke Aavre - 292,8p
Gátchis Åtså Jaffi - 267,6p
Fjällvallarens Assar - 262,4p
Minngehke Bissie - 244p
Minngehke Baajhta - 243,4p
Duoddara Aika - 176p
Raiikas Lihkolas Leksu - 130,2p
Krawa Aditi - 92,4p

SLUTRESULTAT ÅRETS UTSTÄLLNINGSHUND 2023

UTSTÄLLNING - TIK
Kläppylets Giivis Geassi - 129p
Obbolalägdans Beavi-Birra - 124p
Tahmores Eijá - 122p
Minngehke Baatsa - 121p
Lapprott's Tilde - 106p
Minngehke Beavna - 102p
Duoddara Aika - 91p
Lapprott's Milda - 85p
Ninaitwa Vidda Hjärtansfröjd - 73p
Amahle - 53p
Alddagas Davve Dávgi - 47p
Speja - 44p
Ärapoikas Eilas Elya - 44p
Ninaitwa Kwanza Volterra - 32p
Sally Safir Aurora - 22p
Krawa Aditi - 21p
Vesper - 20p
Dikkal - 19p
Raiikas Ejsi Aijla - 17p
Sally Safir Alexi - 17p
Sally Safir Sweet Sally - 17p
Lapprott's Sara - 13p
Kläppylets Jearggalas Jorribiegga - 11p
Minngehke Bissie - 10p
Ninaitwa Katla Blackburn - 10p

UTSTÄLLNING - HANE
Sally Safir Lojki - 103p
Lapplunas Jearsoe Jogas - 43p
Duoddara Bárke - 41p
Ironman - 41p
Ninaitwa Vindil Hyssopus - 40p
Rävrackans Lahji Raajtere - 40p
Sally Safir Ymer - 30p
Sally Safir Lotus - 23p
Sally Safir Liejpie - 22p
Tjakke's Hallu - 18p
Sally Safir Leon - 17p
Ninaitwa Kurunzi Beljajev - 16p
Sally Safir Asterix - 9p
Minngehke Baajhta - 6p

UTSTÄLLNING - VETERANTIK
Obbolalägdans Beavi-Birra - 124p

UTSTÄLLNING - VETERANHANE
Rävrackans Lahji Raajtere - 40p