"De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om."
/SKK från skk.se
RAS-rasspecifika avelsstrategier
Här finns mer information om RAS.
Det pågår ett revideringsarbete av RAS, i processen har vi bland annat haft en enkät ute med nedanstående frågeställningar:
Vad är er vision gällande lapsk vallhund?
- Hur är din drömhund av rasen? Nämn 5-10 saker som känns viktiga.
- Om du köper en till lapsk vallhund, vad önskar du att uppfödaren har prioriterat högst vid val av avelsdjur?
- Vad tycker du är viktigt att bevara och bibehålla hos den lapska vallhunden?
- Om du fick önska dig någon förändring i rasen, vad skulle det vara?
För att erbjuda medlemmar och uppfödare att vara delaktiga i revideringen hölls under hösten/vintern -23/24 ett antal digitala möten.
14/12 hölls en föreläsning om mentalitet, samt genomgång av BPH-statistik för vår ras och hur vi kan koppla det vi ser på ett BPH till de önskemål gällande rasens mentalitet som kommit fram genom enkätsvar. Därefter fördes ett samtal om rasens mentalitet, vad som är önskvärt och rastypiskt, och vad vi behöver ta i beaktande i fortsatt avelsplanering.
4/1 presenterades vad hälsoenkäterna säger om rasens hälsa, och efterföljande samtal kring detta.
28/1 bjöd SLK:s avelskommitté till information om Agrias försäkringsstatistik, som tillsammans med kompletterande försäkringsstatistik från andra bolag kommer implementeras i det reviderade RAS-dokumentet.
5/2 bjöd vi åter in till diskussion kring hälsa.
Arbetet med revideringen har fortsatt handlat om:
- Insamling och sammanställning av försäkringsstatistik (i en liten ras är det få försäkringsbolag som har nog många försäkrade individer för att det ska vara möjligt att lämna ut statistik)
- Sammanställning av hälsoenkäter 2019-2023 (vilka tyvärr är relativt få till antalet)
- sammanställning av utställningskritiker (att eftersöka kritiklappar har varit ett pågående arbete under lång tid, det digitala utställningssystemet kommer förenkla detta arbete enormt för framtida revideringar)
- översättning av avelsrekommendationer samt delar av RAS-dokumentet i rasens hemland
Hör gärna av dig till oss i avelskommittén (ak@srlv.se) ifall du vill vara praktiskt delaktig i revideringsarbetet.