Vad är en vallhund?
Man kan inte bara säga att en vallhund är en hund med vallningsinstinkter. Naturligtvis är det instinkt som motiverar hunden när vi tränar den att hantera djur åt oss, men det är inte en enda instinkt som ser precis likadan ut hos alla hundar. Vallningsinstinkten består av en mängd olika egenskaper och beteenden, som varje individ kan ha både för mycket och för lite av, t ex:
- Förighet, dvs viljan att lyssna och vara till lags
- Signalkänslighet, dvs förmågan att läsa av både sin förare och djuren
- Drivvilja, dvs viljan att flytta djur
- Passning, dvs viljan att hålla djuren stilla
- Jakt, dvs viljan att fånga djur. Har den bytesdödandet i sig så är den olämplig för vallning.
- Flockkänsla, dvs förmågan att känna av vad djuren tänker göra och förebygga flykt hos djuren
- Djurkänsla, dvs har ett sådant beteende att den inte skrämmer djur och att den själv känner av hur nära eller långt bort den ska placera sig samt hur starkt tryck den ska lägga i arbetet.
- Skall, dvs skälla vid rätt tid och vara tysta när det krävs.
- Samarbete, dvs kunna arbeta tillsammans med andra hundar.
Det som är gemensamt för alla yttringar av vallningsinstinkten är viljan att kontrollera en flock. Beroende på hundtyp så använder sig hunden mer eller mindre av de här beteendena för att få kontroll.
Vallanlagsprov
Under 2018 har FCI:s vallanlagsprov blivit officiella och börjat arrangeras även i Sverige. Vallanlagsprov på får syftar till att bedöma om hunden har vallanlag eller inte. Inga förkunskaper krävs.
Det är också det första steget innan man får göra ett officiellt vallarbetsprov (HWT).
För att göra ett vallarbetsprov (HWT) krävs att man har ett godkänt anlagstest (NHAT) och en vallningstränad hund. Att bara ha gjort ett godkänt anlagstest för att starta vallarbetsprov (HWT) räcker inte, hunden måste tränas för uppgiften. Man måste kunna säkerställa fårens säkerhet genom att ha en bra lydnad och ett bra stopp på sin hund i fårhagen.
Svenska kroppsvallarklubben (SvKV) arrangerar prov och där finns också regelverken i sin helhet.